Direktlänk till inlägg 10 mars 2010

Politik

Av Jonna - 10 mars 2010 19:12



POLITIK





I am afraid I have to write this in Swedish, or I might be deported from Namibia before I say "SWAPO" or "Mrs De Klerk"!


Det är intressant att följa den politiska situationen i Namibia. Det ledande partiet heter SWAPO (South West Africa People's Organization) och kommer utifrån den tidigare liberaliseringsrörelsen. SWAPO har haft en ledande position sedan självständigheten från Sydafrika 1990 och partiet har 74% av platserna i den namibiska riksdagen, vilket motsvarar 54 säten. Oppositionen har följande fördelning:


CoD: 5 säten

DTA: 4 säten

Nudo: 3 säten

UDF: 3 säten

RP: 1 säte

MAG: 1 säte


Förra veckan deltog jag i ett seminarie organiserat av NID (Namibian Institute for Democracy) och den internationella anti-korruption organisationen Transparency International (TI). Enligt dessa - till regeringen/staten/SWAPO - självständiga organisationer har Namibias korruption blivit allt värre under åren som har gått sedan självständigheten. Det finns ingen öppenhet i regeringens finanser, ingen som helst återrapportering till allmänheten och inga möjligheter till ansvarsutkrävande av politiker eller statsanställda. "All efforts to ensure accountability have fallen flat", som en representant från NID förklarade.


Problemen som fördes fram under seminariet är ganska basic och ingenting ovanligt för ett utvecklingsland. Det finns ingen skillnad mellan SWAPO och staten! Var vi än går krockar vi in med SWAPOs instutioner och där fastnar vi! Etiska argumentationer om regeringens oriktigheter och makt(miss)bruk pågår men det finns ingen lagstiftning att referera till, och SWAPO skulle inte stifta lagar till det egna partiets nackdel. 


Så vad är NID's och TI's förslag? NGOs och representanter från det civila samhället måste gå samman och gemensamt sätta press på SWAPO's förehavanden. Tilläggas kan att Namibias sociala värlfärdssystem (om det ens är värt namnet, tyvärr) består av ungefär 400 NGO's (non-governmental organisations) som oftast får finanser från internationella stiftelser eller direkt från stater i väst, eller från representanter därifrån, såsom SIDA. Alla NGOs arbetar efter sina egna intressen och motiv, och det finns svårigheter att ena ansträngningarna till någonting effektivt. Detta har diskuterats i oändlighet under de seminarier som jag har deltagit i under de senaste veckorna. 


Självklart känns det frusterande att sitta i ett seminarie och prata med andra NGOs, skapa nätverk och sammarbetsformer i oändlighet för att "utmana regeringen", och sen ställa frågan: Men HUR kan vi genomföra detta? Media? Demonstrationer? Formerna blir effektiva om folket får fungera som demokratins väktare och simply rösta ett oppositionsparti till makten om SWAPO inte sköter sej, men:


- Oppostionspartierna har inga finanser för att sköta en kampanj och når därför inte ut med sina budskap;

- majoriteten av människorna i Namibia tillhör ett parti (SWAPO). Att rösta emot majoriteten kan vara alltför obehagligt och kan få sociala konsekvenser;

- Namibia har "bara" haft 20 år av självständighet och människor vet inte om sina demokratiska rättigheter;

- tyvärr verkar det som att makten är det viktigaste i Namibia, inte bara för SWAPO som parti utan också för människor som rider på SWAPO-vågen. Att främja demokratin som sådan tycks komma i andra hand.


Jag var på en Public Debate med premiärminister Nahas Angula som huvudtalare. Han sa många roliga saker såsom: "Development is a competition. And as in all competitions, some people are left behind and others succeed. It's as simple as that!" och "We have created the platform for the private sector in Namibia. Now it's up to you (private enterprises, companies, private people) to do something about it. The government has done its own part" (svar på frågan: hur ska regeringen hantera Namibias 50% arbetslöshet?). 


Efter premiärministerns plädering skakade vi hand. Det var kul för jag har aldrig nuddat en premiärminister förut, men det kunde ju vara kul att peta på någon cooling, typ Obama, istället. Mr Angula är inte min idol och man får väl passa sej så att inte korruptionen sliiiiiiinker över, så att säga ;) 




 




   


Diana och Silane utanför SWAPOs kontor i Mariental. 



 
 
Ingen bild

kusinmia

12 mars 2010 19:56

Mycket spännande läsning Jonna.
På våra löp idag presenterades de bästa lådvinerna och vem som har den mest vågade klädsel i kvällens lets dance.
Kram Mia

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonna - 23 augusti 2010 16:09

  Det börjar med Potsdam och Paviljongen med vackra utsikten, sen lite chokladrestaurangskuliss och jag och min tyskagrupp på stadsvarndring, här utanför Altes Nationalgallerie på Museum Insel. Sen gick vi på DDR Museet och jag och Robert myste i B...

Av Jonna - 5 augusti 2010 11:06

    Mrs De Klerk och Namibia är ute ur bilden, och nu är jag och Robert i Berlin.     Tyskakursen går underbart bra och när Robert kommer från jobbet SPRECHEN WIR FAST IMMER DEUTSCH MITEINANDER! Jag kommer att bli en klippa på det här ;)  ...

Av Jonna - 12 april 2010 20:57

      A PIECE OF WINDHOEK NO2             Beautiful Connie! (Mrs De Klerk's housewife)                 Shaping the top... (for education purpose; "How to use a condom?"           Willie, willie, will...

Av Jonna - 12 april 2010 20:52

    A PIECE OF WINDHOEK NO1                                  ...

Av Jonna - 12 april 2010 20:39

    WHERE IDEAS BECOME REALITY     (Namibia's future i en liten ask)                        ...

Ovido - Quiz & Flashcards